Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako kontrolisati temperaturu u svojoj kući uz uštedu novca i vremena

Pametni uređaji postaju sve popularniji u našim domovima, a jedan od najkorisnijih među njima je pametni termostat. Ovaj uređaj može biti velika pomoć u kontrolisanju temperature u tvom domu, što će dovesti do uštede na računima za energiju.

U ovom blog-u ćemo objasniti zašto ti treba pametni termostat i kako ti može pomoći u uštedi novca.

Šta je pametni termostat?

Pametni termostat je uređaj koji omogućava kontrolisanje temperature u domu. Ovo nije samo običan termostat koji koristite za podešavanje temperature, već pametni uređaj koji koristi Wi-Fi za povezivanje s mobilnim uređajima i može se povezati s drugim pametnim uređajima u domu. On takođe može naučiti navike i preferencije i automatski podešavati temperaturu u domu kako bi se prilagoio tvojim potrebama.

Zašto ti treba pametni termostat?

Postoje brojni razlozi zašto bi trebali razmotriti instalaciju pametnog termostata u tvoj dom. Evo nekoliko najvažnijih:

Ušteda novca
Jedan od najvećih razloga zašto biste trebali razmisliti o nabavci pametnog termostata je ušteda novca. Korištenjem ovog uređaja možete smanjiti svoje račune za energiju tako što ćete podešavati temperaturu u tvom domu kada je to potrebno.

Pametni termostat može prepoznati kada ste kod kuće i kada ste odsutni, i automatski podešavati temperaturu u skladu s tim. Na taj način možete uštedjeti do 10% na računima za energiju.

Povećana udobnost
Pametni termostat može pomoći u poboljšanju udobnosti u domu tako što će automatski podešavati temperaturu u skladu s tvojim navikama i preferencijama.

Možeš postaviti temperaturu prema svojim željama i termostat će se automatski prilagođavati, tako da ti nikad neće biti previše hladno ili previše toplo.

Još jedna prednost pametnih termostata je jednostavno upravljanje. Možete koristiti aplikaciju na svom pametnom telefonu ili tabletu kako biste podešavali temperaturu u domu, bez obzira gdje se nalazite.

Takođe možete koristiti glasovne komande pomoću uređaja poput Amazon Echo ili Google Home da biste kontrolirali temperaturu u domu bez upotrebe ruku.

Ekološki prihvatljiviji način života

Korištenje pametnog termostata može pomoći u smanjenju utiecaja na okolinu. Korištenjem ovog uređaja, možete smanjiti količinu energije koju trošite, što smanjuje vašu stopu emisije ugljičnog dioksida. To je dobro za tvoj novčanik i za planetu.

Kako pametni termostat pomaže u uštedi novca?

Pametni termostat može pomoći u uštedi novca na računima za energiju na nekoliko načina. Evo nekoliko primera:

Automatsko podešavanje temperature
Korištenjem pametnog termostata, uređaj će naučiti tvoje navike i preferencije i automatski podešavati temperaturu u skladu s njima.

Na primjer, ako ujutro u 7 sati uvek podižete temperaturu na 22 stepena, termostat će to zapamtiti i automatski povećati temperaturu u to vrieme. S druge strane, kada ste van kuće, termostat će smanjiti temperaturu kako bi uštedio energiju.

Prilagođena raspodela temperature
Pametni termostat omogućava da prilagodiš raspodelu temperature u svojoj kući prema potrebama.

Možeš postaviti različite temperature za različite delove kuće i termostat će automatski podešavati temperaturu prema postavkama.

Na primjer, ako ne koristiš spavaću sobu tokom dana, možeš postaviti nižu temperaturu u tom delu kuće kako bi uštedeli energiju.

Daljinsko upravljanje
Korištenjem aplikacije na mobilnom uređaju, možete daljinski kontrolisati temperaturu u kući. Na taj način možete uključiti ili isključiti grijanje ili hlađenje kada ste izvan kuće kako biste uštedjeli energiju.

Ušteda novca na dugi rok

Korištenjem pametnog termostata možete uštedeti novac na računima za energiju na dugi rok. Uz uštedu energije od 10% na godišnjem nivou, možete uštedjeti nekoliko stotina eura svake godine.

Osim toga, pametni termostat može produžiti životni vek vašeg HVAC sustava jer će smanjiti broj puta kada se sustav pali i gasi.

Zaključak

Pametni termostat je odličan dodatak vašoj kućo koji može pomoći u uštedi novca i čuvanju okoline.

Korišćenjem automatskog podešavanja temperature, prilagođene raspodele temperature i daljinskog upravljanja, možete smanjiti količinu energije koju trošite u svojoj kući. To ne samo da ti može uštedeti novac na računima za grejanje, već i smanjiti utjecaj na okolinu.

Uz uštedu energije od 10% na godišnjoj razini, možete uštedeti nekoliko stotina eura svake godine, što će dugoročno značajno smanjiti vaše troškove za energiju. Pametni termostat je održivo rešenje koje ima pozitivan uticaj na tvoj novčanik i planetu.


Ostavi komentar

E-mail
Lozinka
Potvrdite lozinku